Morze kódok, áram nélkül tölthető mobilok és egyéb érdekességek

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk azzal a kijelentéssel, hogy a mobiltelefonok napjainkban már annyira elterjedtté váltak, hogy az ember meghosszabbított kezének tekinthetők. Ez nem is véletlen, hiszen a ma ismert okostelefonokat már annyi mindenre használjuk, hogy bizonyos esetekben épp az alapfunkciók a legkevésbé fontosak. 

Egyes becslések szerint a világon több mint 8,7 milliárd mobiltelefont adtak el, ami több, mint a bolygó népessége. Persze, okostelefonokból ettől kevesebb van, de még így is a népesség nagyjából fele rendelkezik ilyen készülékekkel. A telefonok, telefontartó kellékek és más, a mobilpiachoz kapcsolódó eszközök értékesítése hatalmas, folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb innovációk, amelyek által a mobilos élmény még jobbá, a felhasználás pedig kényelmesebbé válik. 

A telefonokat sokan használják például üzleti ügyek intézésére, de a különböző YouTube vagy TikTok influenszerek videóikat is gyakran mobillal készítik. Nekik és azoknak is, akik autóban vagy kerékpáron használják a készüleiket remek szolgálatot tesz a számos elérhető telefontartó kiegészítő. Mivel egy ilyen hatalmas piacról van szó, összegyűjtöttük néhány érdekességet a felhasználókról.

A telefonok, telefontartó kellékek és más, a mobilpiachoz kapcsolódó eszközök értékesítése hatalmas.

Az SMS kitart

Míg a 2000-es évek elejének legnagyobb dobása az volt, hogy a telefonálás mellett SMS-t, vagyis rövid szöveges üzeneteket tudtunk küldeni, ez később, az internet előtörésével már veszített a fényéből. A különböző instant üzenetküldő szolgálatások ingyenesek voltak, csak internetes kapcsolat kellett hozzájuk, szemben az SMS-ekkel, ráadásul megszűnt a 160 karakteres korlát is. Ennek ellenére ez a kommunikációs mód még mindig nem ment ki a divatból. Olyannyira, hogy öt mobilozóból három használja.

Az Úr adja, az Úr elveszi

Egy amerikai mobilbiztonságra specializálódott vállalat statisztikát készített arról, hogy hol veszítjük el leggyakrabban a telefonjainkat. Ezen a listán szerepel lakóház, bevásárlóközpont, gyorsétterem és templom is. Talán nem meglepő, hogy a legtöbb készülék a karácsony előtti időszakban tűnik el, hiszen mindenki szaladgál, vásárol, csomagol, pakol, így könnyen elveszhet a telefon. 

Áram nélkül is megy

A mobiltelefonok, mobiltartó eszközök kedvező áron hozzáférhetőek világszerte, így aztán természetesen minden társadalmi csoportban elterjedtek. Olyannyira így van ez, hogy a feljegyzések szerint 48 millióan vannak azok, akiknek van mobiljuk, de háztartásukban nélkülözni kénytelenek az elektromos áramot.  Nos, akkor ők hogyan töltik a készülékeket? – merülhet fel a kérdés. A leggyakrabban a gépkocsik akkumulátorait használják erre a célra.

De mi az a nomofóbia?

Az orvosok több százféle különböző félelmet fóbiát regisztráltak eddig. Köztük van például az oktofóbia, ami a nyolcas számtól való rettegés, a paraszkevidekatriafóbia, ami azt jelenti, hogy a péntek 13-tól félünk, a vénusztrofóbia, ami nem más, mint a szép nőktől való félelem és a nomofóbia is. Ez nem más, mint az attól való félelem, hogy elveszítjük telefonunkat. Akár úgy, hogy az megszűnik működik, akár úgy, hogy elveszítjük, vagy ellopják. Hiszed vagy sem ez egy létező, diagnosztizált jelenség és összefügg a cikkünk elején említett ténnyel, hogy szinte ötödik végtagként tekintenek sokan a telefonjukra.

A Nokia és a morze kódok

A Nokia legendás történettel dicsekedhet a mobilok piacán. Elég csak visszamlékezni a Snake játékra, vagy a karakterisztikus Nokia csengőhangra. Ez utóbbi valójában nem más, mint egy SMS, amit morze kódokkal raktak össze.ű

Egyébként, ha már Nokia. Azt tudtad, hogy a világ legnagyobb számban eladott készüléke nem valamely androidos telefon vagy iPhone volt, hanem ezen svéd gyártó 1100-ás modellje? Sőt, a ranglétra második és harmadik helyén is Nokia található: a 3210-es és a 3310-es modellek.

Ugyanabból a kategóriából:

Back to Top