Mi történik, ha az üzemanyagszivattyú meghibásodik?

A mai járművek belső égésű motorral rendelkeznek, amely elektromos üzemanyagszivattyúval van felszerelve. Sok autó az üzemanyagtartályba szerelt, tartályba épített szivattyúval van felszerelve. Vannak olyanok is, amelyeknél a motor és a benzintartály között található egy soros szivattyú. 

A gépjárművek bonyolult rendszerei sok különböző alkatrészt tartalmaznak, amelyek közül néhány kulcsfontosságú szerepet játszik a járműbiztonság és a megbízható működés szempontjából.

Ha jól megérti az üzemanyagszivattyúkat és azok működését, könnyebb lesz megtanulnia, mi történik abban a pillanatban, amikor azok elromlanak. Ez azt is lehetővé teszi, hogy megállapítsa, mikor történik a probléma. 

  • A tartályban lévő üzemanyag áthalad a motorhoz vezető vezetéken. Az elektromos üzemanyagszivattyúk esetében ezt egy apró motor működteti, amely a benzintartályban lévő üzemanyagot az üzemanyagvezetéken keresztül felfelé húzza. A még mechanikus üzemanyagszivattyúval felszerelt régebbi járműveknél a szivattyú a vezérműtengely forgásával mozog, és a szívóerő húzza az üzemanyagot a vezetéken keresztül. 
  • Az üzemanyag az üzemanyagvezetéken keresztül jut el a hengerbe vagy a karburátorba. Az üzemanyagvezeték egyenesen a hengerhez vezet, vagy valahol máshol van egy gödör, a jármű motorjának felépítésétől függően. 

Ennek az öt lépésből álló, látszólag egyszerű folyamatnak számos más, kisebb lépés van a két lépés között. Ezek mindegyike azonban az üzemanyagszivattyúval kezdődik. A másodiktól az ötödik lépésig nem történik meg, ha a tartályban lévő üzemanyag nem jut el a motorba, ahol a levegővel kellene egyesülnie. Ennek eredményeképpen egyáltalán nem fog haladni az úton. 

Mi történik, ha az üzemanyagszivattyúk meghibásodnak?

A meghibásodott vagy meghibásodott vezethetőségi problémákat és jelentős teljesítménybeli problémákat okoz az autójával kapcsolatban. Ha valami nincs rendben az üzemanyag-levegő aránnyal, és a hengerek nem kapnak elegendő üzemanyagot, a dugattyúk nem fognak begyulladni, és a motor nehezen fogja előre mozgatni járművét. Ez nem csak a gazdaságtalanságról vagy az alacsonyabb fogyasztásról szól. Az autója eleve nem fog beindulni, ha az üzemanyagpumpa már így is elég rosszul működik. 

Ugyanabból a kategóriából:

Back to Top