Mérje meg méhcsaládját egy méhcsalád mérleggel

Ha a billenéses módszerrel elérhetőnél nagyobb pontosságot szeretne, megpróbálhatja az egész kaptárat egy méhmérlegre emelni. Attól függően, hogy milyen erős, hány ládája van, mennyi méh van benne, és mekkora a propolisz, a fésű, a méz és a költőpor mennyisége, egyszerűen egy nagyon erős hevedert rögzíthet a kaptárhoz, majd az egészet felemelheti a méhmérlegre. 

Ha rajzás tapasztalható, és rendszeresen mérlegel, akkor is mérlegeljen újra, hogy jól érzékelhesse, hány méhét vesztette el. Minden kilóra nagyjából 3000 méh jut.

De ha nem érzi magát olyan erősnek, akkor a kaptárat is kinyithatja, majd minden egyes dobozt felemelhet a mérlegre. Ez sokkal kezelhetőbb és pontosabb, mint az egészet felemelni. Ez azonban azt is jelenti, hogy ki kell nyitnia a kaptárt, és meg kell zavarnia a benne lévő méheket. 

Egyéb trükkök a méhcsalád mérlegeléséhez

Miért fontos, hogy kézi méhmérleggel vagy egy mobilalkalmazást használó, csúcstechnológiásabb mérleggel mérje meg méhcsaládját? Ha az első két módszer egy kicsit nehézkesnek tűnik, nos, ez csak az, ami. Sok méhész igyekszik egyszerűbb és kevésbé megterhelő módszereket kidolgozni a kaptárak mérésére.

Jó példa erre a Pry Scale nevű okos eszköz, amely az alapvető billenési módszer koncepcióját használja. Le kell feszítenie a kaptárat az alsó deszkáról, és egy kicsit meg kell döntenie. A súly mérésére egy drótra és csigára erősített csomagmérleget használhatsz. 

Egy másik eszköz, amelyet valódi méhészek fejlesztettek ki, a Bee Weight, amely szintén a billenési módszerre épül. A kaptár alá egy fa dűbel kerül, és egy karral, vagy egy hozzáerősített csomagmérleggel, amely a súlyt tudja mérni, egy kicsit megdönti a kaptárt. 

Természetesen más csúcstechnológiás megoldások is léteznek a mérlegelési problémára. Ha nem szeretné zavarni méheit, használhatja ezeket a megoldásokat is, amelyek gyakran mobilalkalmazáshoz kapcsolódnak, így könnyen és zökkenőmentesen nyomon követheti a kaptár súlyát. 

Ugyanabból a kategóriából:

Back to Top