Ködlámpák, minden, amit tudni kell

Néhány újabb autó már lemondott az első ködlámpákról a fényes LED-es menetfények (DRL) javára, amelyek az új modelleken már törvényi előírásként szerepelnek. Ezek az első ködlámpákhoz hasonló célt szolgálnak rossz látási viszonyok esetén: nem az út megvilágítására szolgálnak (bár némelyikük olyan fényes, hogy ezt pontosan és időben megteheti), hanem inkább arra szolgálnak, hogy láthatóbbá tegyék Önt az úton közlekedő többi járművezető számára.

Nagyon hasznosak, hogy segítsék a jármű láthatóságát ködben való vezetéskor, de kedvezőtlen időjárási körülmények esetén is jelzik jelenlétét a többi járművezetőnek, akár heves esőzések esetén is.

Hogyan kell használni a ködlámpákat

A ködlámpákat általában egy, a fő fényvezérlőtől külön szerelt kapcsolóval működtetik. Egyes autóknál gombokkal aktiválják őket – egy a hátsó, egy az első (ahová az első ködlámpák vannak felszerelve) -, míg másoknál a fényszórószáron található gallér előre-hátra fordítható, hogy aktiválja vagy kikapcsolja őket. Egyes autók működtetésükhöz forgókaros kapcsolót használnak, amely általában a kormánykerék túloldalán található, és amellyel a ködlámpák egyszerűen a vezető felé húzva kapcsolhatók be. Az autólámpák az elmúlt években ugrásszerűen fejlődtek, olyannyira, hogy a ködlámpák manapság szinte haszontalannak tűnnek.

A legtöbb autóban van egy fényszimbólum az elektromos panelen, amely jelzi, hogy a ködlámpák mikor vannak bekapcsolva és mikor nem. Ez általában a bekapcsolt fényt jelző szimbólum mellett van elhelyezve. Az autó hátsó ködlámpáinál a szimbólum a fényszóró szimbólummal ellentétes irányba mutat, míg az első ködlámpa szimbóluma a fényszóró szimbólummal azonos irányba mutat. A legtöbb ködlámpa úgy van kialakítva, hogy az autó vagy a világítás kikapcsolásakor kialszik, de nem ritka, hogy elfelejtjük kikapcsolni valamelyiket. Biztos lehet benne, hogy más autósok nem fogják elmulasztani, hogy erre felhívják a figyelmet, mivel jó idő esetén zavaróak lehetnek a többi autós számára.

Mikor használjon ködlámpát

Úgy tűnik, egyes járművezetők azt hiszik, hogy a legkisebb ködfolt is elég ahhoz, hogy bekapcsolják a ködlámpákat, de ez bizonyosan nem elég. Ezért most elmagyarázzuk, mikor kell használni őket, és ami még fontosabb, mikor nem.

Ugyanabból a kategóriából:

Back to Top