Jégeső és járművek: kevésbé szerencsés kombináció

A kiszámíthatatlan időjárás mindig okoz egy kis kellemetlenséget. És nem csak arról van szó, hogy nem lehet a már régóta tervezett piknikeket megtartani. Évente több ezer igény érkezik autójavításra az időjárás okozta károk miatt. És nem olyan kivételes eseményekről beszélünk, mint a villámcsapások, hanem egy gyakori és káros jelenségről: a jégesőről. Emiatt egyre több lelkiismeretes sofőr fedezékért rohan (minden értelemben), és jégeső elleni lepedővel szereli fel autóját, mely az autó fedőjeként funkcionál, amikor kint vagy védtelen területen parkol.

Jégesőtakaró: mikor használatos

A jégesőgátló lap nem más, mint egy nagyon vastag, általában párnázott lepedő, melyet arra terveztek, hogy megvédje járművét a nyári jégeső okozta károsodásoktól, amikor is autója védtelenül áll a szabadban. Egy egyszerű, de hatékony megoldás: nem mindenkinek van garázsa vagy tetője. Ez azonban nem jelenti azt, hogy eleve nem kellene törődnie autójával és a karosszériájával.

Jégesőtakaró
A jégesőtakaró nagyon könnyű és vízálló szintetikus anyagból készül

Felmerülő kétely, mikor használatos a jégesőtakaró. Jégeső idején nyilvánvalóan senkinek sem jut eszébe, hogy a vihar közepén kimenjen letakarni autóját. Ezért szükség van egy egyszerű, de funkcionális technológiára: akkor szükséges jégeső borítót használni, amikor a vihar még nem érkezett meg. Természetesen nem mindig tudjuk biztosan, hogy sima esővel vagy jégesővel lesz dolgunk. Tehát hogyan kell csinálni? Mindenesetre szereljük fel: a jégeső elleni borító olyan anyagokból készül, amelyek megfelelő védelmet bizosítanak, de nem befolyásolják a jármű hőmérsékletét.

Miből készül a jégesőtakaró és hogyan kell összeszerelni

A jégesőtakaró nyilvánvalóan nagyon könnyű és vízálló szintetikus anyagból készül. Azonban ne egy nagy eső porrongyor képzeljünk el járművünk számára. Különlegessége a külső bevonatban rejlik, amely egy erős és ellenálló alumínium filmből áll, mely csillapítja a jégeső alvázra gyakorolt ​​hatását. A vastag poliuretán hab párnázat gondoskodik az ütés tompításáról. A párnázat nem túl vastag. Csak 6 mm-es, nem szövött anyagra fektetve, amely közvetlenül érintkezik a testtel, és elég puha ahhoz, hogy elkerülje a karcolásokat a jégeső borításának fel- és levétele során.

Video: Jégesőellen védő autóponyva EVOII | Jégesőellen védő autóponyva

A rögzítő rendszer a karosszéria alá van kötve, általában néhány állítható hosszúságú hevederrel és kampókkal, hogy megőrizze az autók biztonságát.

A legtöbb jégesővédő burkolatnak általában vastag elasztikus széle is van, ami növeli az egész rendszer szélállóságát. Röviden összefoglalva azonban ez egy kettős rögzítő rendszer, amelyet úgy terveztek, hogy járművünket a lehető legnagyobb mértékben, biztonságosan és anélkül, hogy a karosszéria károsodását közvetetten okozza, megvédje.

Olvassa el a következő cikket is: Miért érdemes télen frissíteni a gumiszőnyeget?

Az autója gumiszőnyege valószínűleg az utolsó dolog, amire gondol, kivéve az alkalmi porszívózási igényeket. A friss gumiszőnyegek használata azonban számos jelentős előnnyel jár, különösen, ha olyan területen él, ahol sok eső vagy hó esik. 

Miérz fontos, hogy felszereljük autónkat jégesőtakaróval

Először is, ha autóvásárlás mellett döntünk, akkor valószínűleg törődünk vele, kedveljük vagy kötődünk hozzá. Ha viszont pusztán használat kérdése, akkor is szükségünk van a jégesőtakaróra, hogy megakadályozzuk, hogy viharok kárt okozzanak járművünkben.

A jégeső lap felszereléséhez adott instrukciókkor különös gondot fordítottunk arra, hogy megnyugtassuk, hogyan előzhető meg a karosszéria károsodása. Azt el kell azonban mondanunk, hogy a jégeső járműre gyakorolt ​​hatása nem csak a festék jó állapotában vagy az ütésálló dudorok hiányában rejlik. A járművek által az időjárás okozta károk többsége az ablakokon keletkezik.

Jégesőtakaró
A jégeső borításának bemutatása

Az autó, az ablakok és a karosszéria ezen elemeit nem olcsó cserélni és javítani sem.

Jégeső elleni fedéllel való felszereltség egyike azoknak az eseteknek, amikor a megelőzés jobb, mint a javítás, mivel a károk lehetősége nem garantálja a jármű további használatát légköri tényezők okozta problémák nélkül. Sőt, nem igaz, hogy a jégeső, amelyet a Withcar.hu online áruházban vásárolhat meg, elleni védelem csak jégeső esetén hasznos. A vízszigetelés megvédi a járművet a többé-kevésbé intenzív esőktől és a túl sok hőtől, amelyek elhalványíthatják a belső teret, vagy bosszantóvá válhatnak, ha az autó napsütésnek van kitéve. A borító tehát minden évszakban kivállóan teljesít.

Ugyanabból a kategóriából:

Back to Top