A fűmag alapjai

Általánosságban a fűmagokat két fő magkategóriára osztják: hűvös és meleg évszakú magok. A meleg évszakos magvak már a nevükből is következik, hogy melegebb körülmények között jobban fejlődnek. Ezeket is kora nyáron vagy késő tavasszal érdemes elültetni, a terület éghajlati viszonyaitól függően. A meleg évszakos fűmagok egyetlen hátránya, hogy a hideg időjárás beköszöntével nyugalmi állapotba kerülhetnek vagy megbarnulhatnak.

Általánosságban a fűmagokat két fő magkategóriára osztják: hűvös és meleg évszakú magok.

Másrészt, a hideg évszakra szánt magokat ősztől vagy ősztől kora tavaszig bármikor elültetheti. Ezekkel a hideg évszakos vetőmagokkal kapcsolatban a fő gond a meleg évszakos vetőmagokéval ellentétes. Ezek a magok hajlamosak megbarnulni vagy megsárgulni, ha az időjárás túl meleg lesz.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fűmagot?

Amikor a legjobb vetőmagot keresi gyepéhez vagy kertjéhez, az alábbiakban néhány kérdést érdemes először feltennie magának:

  • Vadonatúj gyepet akarsz fektetni, vagy csak néhány foltot szeretnél befoltozni?
  • Mennyi forgalmat bonyolít a gyeped?
  • Mennyi szabadideje van a gyep karbantartására?
  • Mennyi árnyékot vagy napot kap a különböző évszakokban a kitett terület?
  • Milyen típusú gyepfelületet szeretne?

A legnagyobb tényező itt az idő. A gyepápolás első hónapja elkötelezettséget és időt igényel az Ön részéről. Vannak olyan magok, amelyek természetüknél fogva ellenállóak, míg mások több figyelmet igényelnek. Vannak esetek, amikor ez azt jelenti, hogy naponta háromszor kell öntözni őket. Azt is fel kell mérnie, hogy a jelenlegi életmódja lehetővé teszi-e ezt a szintű karbantartást vagy sem.

A kiválasztott fűmagok kiválasztását az is meghatározza, hogy foltokat akar-e betömni, vagy új gyepet akar telepíteni. Ha foltokat kell kitöltenie, győződjön meg róla, hogy olyan fűmagokat választ, amelyeknek a felülete megegyezik a meglévő gyepével.

Ugyanabból a kategóriából:

Back to Top