A szelektív hulladékgyűjtés fejlesztése

A Miskolci Térségi Konzorcium 37 településén (*) a szelektív gyűjtés az elmúlt években dinamikusan fejlődött, eddig azonban a házhoz menő gyűjtés nem volt mindenhol elérhető. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ Nonprofit Kft.) 2014. évi Iparfejlesztési Pályázata azonban új fejlesztésekre biztosított lehetőséget.

A hatályos uniós hulladékgazdálkodási szabályozás egyértelmű célokat tartalmaz a hulladékok újrafelhasználása és újrahasznosítása, valamint a hulladéklerakás csökkentése tekintetében:

  • 2020-ra a települési/háztartási hulladékok 50%-át, az építési és bontási hulladékoknak pedig a 70%-át újra fel kell használni, illetve újra kell hasznosítani.

A Konzorcium területének nagy részén - kivéve Miskolc egyes részeit, valamint Kistokajt és Hejőpapit - még nincs kialakítva a házhoz menő szelektív gyűjtés, csupán szelektív szigetek épültek ki, a cél ennek kiterjesztése. A gyűjtőszigetes gyűjtés során a begyűjtött hulladékok mennyisége az elmúlt években stagnált, ám a megindított házhoz menő gyűjtéssel nőtt a hasznosítható, így nem lerakásra kerülő hulladék mennyisége. A házhoz menő szelektív gyűjtés segítő beruházás megvalósításával és üzemeltetésével tehát előreláthatólag csökken a környezeti szempontból aggályos lerakásra kerülő csomagolóanyagok mennyisége és az újrahasznosítás aránya is növekszik. A fejlesztés így hozzájárul a hazánk számára kötelező uniós hulladékgazdálkodási, újrahasznosítási célok teljesüléséhez. Emellett a beruházás révén a jelenlegi közszolgáltatás színvonala nő, mérsékelődnek a lerakási költségek a térségben, és a hulladéklerakó élettartama is megnövekszik.

(*)Alsózsolca, Aszaló, Boldva, Borsodgeszt, Borsodszirák, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Csincse, Emőd, Felsőzsolca, Gelej, Harsány, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőpapi, Hejőszalonta, Hernádnémeti, Igrici, Kisgyőr, Kistokaj, Mezőcsát, Miskolc, Nemesbikk, Ónod, Oszlár, Répáshuta, Sajólád, Sajóörös, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajószöged, Szakáld, Szirmabesenyő, Tiszakeszi, Tiszapalkonya, Vatta